Controle:
- Hoe vaak per jaar moet ik op controle komen?
- Het is raadzaam om 2x per jaar voor controle te komen, zodat we alles goed in de gaten kunnen houden. Als u bijna nooit klachten heeft en uw gebit goed verzorgt dan kunnen we tijdens de controle beoordelen of 1x per 9 maanden of per jaar voldoende is. Op het moment dat er iets veranderd in uw gezondheid wat betrekking kan hebben op uw gebit is het zeker raadzaam om 2x per jaar te komen.
2. Waarom moeten er foto’s gemaakt worden van mijn gebit?
- Met het blote oog zien we veel maar niet alles. Verborgen gaatjes, ontstekingen in de kaak en botafbraak zijn dingen die we alleen op een foto kunnen bekijken. Door foto’s te nemen kunnen we in een eerder stadium problemen lokaliseren. Zo kunnen we op tijd iets aan de problemen doen voordat het te laat is.
3. Hoe vaak worden er foto’s gemaakt?
- Dat verschilt per persoon. Bent u iemand die vaak een gaatje heeft dan worden er 1 keer per jaar overzicht foto’s (bitewings) gemaakt. Bent u iemand die wel eens een gaatje heeft dan worden er 2x per jaar overzicht foto’s gemaakt. Bent u iemand die nooit een gaatje heeft dan maken we 3x per jaar foto’s. Ook worden er foto’s gemaakt voor lange behandelingen zoals een wortelkanaalbehandeling, een kroon, het trekken van een tand of kies, tandvleesbehandelingen of na een lastige behandeling. Verder als u met last komt wordt er vaak een foto gemaakt om te beoordelen waar de pijn vandaan komt.
Tandvleesproblemen:
- Als ik mijn tanden poets dan bloedt mijn tandvlees. Is dit normaal?
- Nee, dat is niet normaal. Wel komt het heel veel voor. Bloedend tandvlees wil zeggen dat uw tandvlees ontstoken is. Gezond tandvlees bloedt niet! Bespreek dit probleem met uw tandarts of mondhygieniste en samen zullen we kijken naar een oplossing.
2. Waarom moet ik naar de mondhygieniste en wat zal zij doen?
- Als uw tandvlees ontstoken is of u maakt veel tandsteen aan. Dan wordt u vaak doorverwezen naar de mondhygieniste. Als er namelijk te veel ‘slechte’ bacteriën in uw mond blijven, kan dit schadelijk zijn voor uw gezondheid. De mondhygieniste zorgt ervoor dat tandsteen en slechte bacteriën worden verwijderd, zodat uw tandvlees weer gezonder wordt. Ook zal zij tips geven, zodat u thuis uw gebit goed kan schoonhouden.
3. Het lijkt alsof mijn tanden en kiezen los staan. Hoe komt dit?
- Als uw tandvlees al lange tijd ontstoken is, kan deze ontsteking overgaan op uw kaakbot. Dit noemen we parodontitis. De bacteriën zorgen ervoor dat uw kaakbot wordt afgebroken. Doordat uw kaakbot verminderd, kunnen uw tanden en kiezen los gaan staan. Soms kan dit erfelijk zijn, maar vaak heeft het ook met tandsteen en het schoonhouden van uw gebit te maken. De mondhygieniste is daarom erg belangrijk om te bezoeken als u last heeft van tandvlees ontstekingen. Mochten de problemen al ver gevorderd zijn dan moeten we u doorverwijzen naar een specialist, de parodontoloog.
Kinderen
- Ik heb een slecht gebit. Krijgt mijn kind dat ook?
- Nee, zeker niet! De meeste gaatjes ontstaan tussen je 4e en 21ste jaar. Daarom besteden wij extra veel aandacht aan de preventie van gaatjes bij deze leeftijd groep. Voorkomen is beter dan genezen. We proberen alle kinderen die het nodig hebben poetsles te geven en te helpen om hun gebit gezond te houden. Ook proberen we u als ouders tips te geven om uw kind onder de 10 jaar daarmee te helpen. Verder kunnen we een beschermlaagje (sealing) aanbrengen op de kiezen van uw kind, zodat deze minder vatbaar zijn voor gaatjes op het kauwvlak.
2. Ik ben zwanger. Moet ik vaker naar de tandarts?
- Vroeger was het gezegde: “elk kind kost een tand bij de moeder”. Dat is gelukkig niet meer zo. Wel is het zo dat tijdens uw zwangerschap uw tandvlees sneller ontstoken raakt en makkelijker bloedt. Om dat te voorkomen is het belangrijk om vaker naar de mondhygieniste te gaan.
3. Vanaf hoe oud kan ik mijn kindje meenemen naar de tandarts?
- Kinderen komen wat ons betreft nooit te vroeg. Het is belangrijk dat ze op jonge leeftijd al vertrouwd raken met “naar de tandarts gaan”. Neem ze dus gerust mee wanneer u zelf voor controle komt. Heeft u een afspraak voor een behandeling dan kunt u uw kindje beter niet meenemen. Een echte goede controle van het gebit van uw kindje is meestal vanaf 3 jarige leeftijd mogelijk.